Tuesday, March 8, 2011

Pengemisalism

HaHAHAHAAHH…isu ini amat sensatif dlm kalangan persatuan pengemis sedunia…
Pok cik da jumpe mcm2 style ..
1)      Org  bute mate yg dipimpin tangan oleh orang laen
2)      Org bisu dgn seekor kad manila bertulis “help me..im dead!"
3)      Satu family berjubah,serban..and baby yg kiut ditangan
4)      Budak pempuan yg diam n hanye menghulur tgn..
5)      Org bute otak mengajak org join m.l.m

Pak cik sbenanye hairan sesangat…:
1)Tiap ari org bute yg datang laen org nye..tp apasal..yg tukang pimpin org yg same je tiap arii ..
2)Apasal  bile aku xbagi sedekah…mulut budak yg mintak tu tekumat -kamit cam nak rase mkn kasut saiz 7 aku jeh?

Ai….tau le keje payah nak dpt… BUDAK DA grad pown menganggur.. tp kalo usaha INsyaALLAH ada!
tp aku x galakkan la diorang join m.l.m..huhu
Tp..kadang-kadang pengemisalism ini da di jadikan karier yg Berjaya… kalo kt tadika pown budak2 da tau..
CKGU tadika: hahha murid2 bile besa nak jd ape?
Budak:  PENGEMIS CIKGU…
Ckgu tadika :..ha? knp? Why?

Budak: huhu…pengemis kaye cikgu..bapak saye da beli mecediss sbijik cikgu… baru seminggu ktorang mengemis..HOHOHO

Alamak kantoi la pulok! plawok! plawok!



Haaa..nie la..kadang2 depa lagi mewah dari kita yg bg sedekah.. tu da lebih tuhh
Tp maseh ade pengemis di lua sane tu..yg sedikit educated laa…seperti:
menjadikan pengemisalism sbg satu persaingan yg sihat
menjadikan pengemisalism sbg hero bg kanak-kanak( bnyk lak duet ko beli baju ek?)


menjadikan pengemisalism sbg faktor pakcik nak pinang awek nih!! pewwett!!



X salah bagi sedekahh…asal iklas .. tp pape pown pak cik nak PESAN kpd pengemis ..maybe ade online kat lua tuh:
1)      Pak cik tau x sume org bernasib baek tp tu la asbab kite kene cari rezeki utk ubah nasib kite..
2)      Rezeki mmg x dtg tanpa usaha..dan usaha tu  mesti le usaha yg betul ..pak cik lagi respect kat uncle bute yg jual tisu 20 sen dari g mintak x tentu psl… at least they are doing something for their sake…
3)      Lastly… jgn la..join m.l.m

Sooooo…..pape pown LANTAK KO LAA..huhahahahahhaha

4 comments:

sesi KomeN mengomen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

assistant aku:minah